خانه / آموزش / 160 نکته دانستنی زنبور عسل (بخش دوم)

160 نکته دانستنی زنبور عسل (بخش دوم)

شرکت پرورش زنبورعسل یگانه زاگرس :  160 نکته دانستنی زنبور عسل(2) برگرفته از کتاب دکتر شهرستانی

 

81 – مقدار موم خالص برای ساخت هر دیواره (برگ موم آج دار) 50 الی 60 گرم است . مصرف کردن مقدار زیاد تر موم برای هر دیواره ، دلیل ناشی بودن سازنده آن است .

 

82 – تعداد کرومزوم های ملکه و کارگران هر کدام 32 عدد و تعداد کروموزوم های زنبور نر فقط 16 عدد است . کروموزوم ها خواص ارثی  را از نسلی به نسل دیگر انتقال می دهند .

 

83 – از هر شان حداکثر 3 سال می توان در کندو استفاده کرد . بعد از این مدت شانها بیش از حد سیاه شده و بصورت محلی مساعد برای زندگی و ازدیاد انواع و اقسام میکروب ها و ویروسها در می آید . بنابر این هر سال حدود 33 درصد شانهای موجود در همه کندوهای زنبورستان باید عوض و ذوب و تصفیه گشته و در بهار به وسیله دیواره ها جانشین گردند .

 

84 – هر جمعیتی که بچه بدهد معمولاً در آن سال عسل کمی خواهد داد و یا حتی خیلی از مواقع اصلاً عسل نمی دهد . ولی اگر یک محصول تابستانی و بویژه محصول پائیزی مثل اسپرس و یا آویشن ( در دامنه های کوه دماوند ) وجود داشته باشد ، در آن حال وضع بکلی عوض می شود . جمعیت خواهد توانست هم در بهار بچه و هم در آخر سال عسل بدهد . در چنین شرایطی اغلب بچه  نیز محصول عسل کوچکی جمع می نماید.

 

85 – آنچه یک جمعیت زنبور عسل برای زندگی به آن نیاز دارد عبارتست از : عسل ، گرده گل و آب . آنچه جمعیت برای قوی شدن بدان نیاز مند است علاوه بر سه عامل مذکور عبارتست از : ملکه جوان و استعداد نژادی جمعیت و آنچه که وی برای دادن محصول جالب احتیاج دارد ، علاوه بر 5 عامل گفته شده عبارت است از زنبوردار با تجربه و چند مهاجرت در هر سال با جمعیت ها به نقاط پر گل .

 

86 – هر گاه تعداد زنبور های یک جمعیت 15000 بود و این جمعیت در روز 1 کیلو عسل تولید کرد ، وقتی که تعداد زنبور های همین جمعیت به 2 برابر یعنی 30000 رسید مقدار عسلی که معمولاً جمع می کند 2 برابر نیست بلکه سه برابر ، یعنی 3 کیلو گرم در روز خواهد بود .

 

87 – هنگامیکه  می خواهیم سن ملکه را حساب کنیم سال تولدش را حساب نمی کنیم .

 

88 – برای داشتن یک زنبورستان پر محصول 4 عامل زیر لازم است .

الف – هوای خوب و مساعد

ب – گل های فراوان

ج – جمعیت های فعال و سالم

د – مهارت و تجربه زنبور دار

 

89 – جمع آوری عسل بهاره را زنبور با گل بید مشک معمولاً شروع و با گل اقاقیا به پایان می رساند . گلهای همه درختان میوه عسل بهاره تولید می کنند . جمع آوری عسل تابستانی و پائیزی را زنبور عسل بعد از گل اقاقیا شروع و در شرایط ایران مرکزی و غربی با گل آویشن ختم می نماید .

 

90 – هر چه از شمال کره زمین به جنوب برویم قد نژاد های مختلف زنبور عسل کوچکتر و بر عکس خرطومشان درازتر می گردد. بطور مثال درازی خرطوم نژاد زنبور عسلی که در شمال سیبری زندگی می کند 7/5 میلیمتر و درازی نژاد قفقازی 3/7 میلیمتر است . زنبور های خرطوم دراز می توانند از یک عده از گلها شهد جمع کنند که زنبورهای خرطوم کوتاه نمی توانند . بنابر این هر چه خرطوم درازتر باشد محطول می تواند زیادتر باشد.

 

91 – نژاد های زنبور عسل مناطق شمالی جهان حداکثر فاصله ای را که به کمک رقص می توانند به سایر زنبور های کندوی خودشان نشان بدهند 500 متر است و حال آنکه نژاد های زنبور عسل مناطق جنوبی معمولاً تا فاصله 3 کیلومتری و در حالت استثناء تا 11 کیلومتری را نیز نشان می دهند .

 

92 – برای جلوگیری از فرار بچه زنبور ی که روی شاخه نشسته اند ، با یک آبپاش به طرز ملایمی رویشان آب می ریزند . . بالهای زنبورها خیس شده و نخواهند توانست پرواز کنند . ولی شما هم باید هر چه زود تر به کمک یک کندوی خالی و یا سبد ، بچه ها را بگیرید و زیاد روی شاخه ها معطلش نکنید .

 

93 – هر گاه گل در منطقه ای که کندو ها قرار دارند تمام شد و یک هفته بعد یا کمی دیرتر انتظار گلهای  دیگری را داشت باشید ، در این یک هفته می توانید جمعیت ها را با شربت یک به یک ( 1 کیلو شکر با 1 لیتر آب ) هر شب به مقدار نیم الی یک لیتر تغذیه کنید تا کمبود شهد باعث توقف تخمگذاری ملکه نگردد . چون دوباره وادار کردن ملکه به تخمگذاری کار مشکلی است و توقف تخمگذاریش به جمعیت صدمه می زند .

 

94 – بعد از مهاجرت یا کوچ وقتی سوراخ پرواز کندو را باز کردید ، معمولاً زنبور ها در روز اول 40 متر و روز دوم تا 1000 متر از کندویشان دور می شوند . از روز سوم فواصل بیشتری را هم می توانند طی کنند . البته این در صورتی است که هوا خوب باشد . در هوای نامساعد حداکثر 300 متر از کندویشان فاصله میگیرند .

 

95 – ملکه و زنبور کارگر هم پدر دارند و هم مادر ولی زنبور نر پدر ندارد فقط مادر دارد چون ملکه زنبور های نر را از راه باکره زائی تولید می کند .

 

96 – برای طویل تر کردن مدت گل دادن گیاهان یکساله در آب  و  هوای مساعد ، می توان بذرشان را در فواصل زمانی متفاوت کاشت ، مثلاً هر 10 روز مقداری از بذرشان را بکاریم . طویلتر کردن مدت گل دادن یک گیاه معادل است با طویلتر کردن مدت بهره برداری از شهد گل  بوسیله  زنبور عسل و در نتیجه بالابردن مقدار محصول عسل در هر کندو می باشد .

 

97 – برای طویلتر کردن مدت گل دادن گیاهان چند ساله مثل درخت ها باید آنها را در ارتفاعات مختلف و یا آب و هوای متفاوت کاشت . مثلاً تا آنجائی که ممکن باشد ، هم در منطقه سردسیر و هم در نقاط نسبتاً گرمسیر.

حتما بخوانید :  ژل رویال چیست ؟

 

98 – برای طویل کردن مدت گل دادن یک گیاه چند ساله بخصوص در یک منطقه معین ، باید انواع زودرس ، میان رس ، و دیر رس همان گیاه را در آن منطقه کاشت .

–         مثلاً  سیب های زود رس ، میان رس و دیر رس را که همه ما می شناسیم زمان گل دادنشان با هم (البته فقط چند روز ) تفاوت دارد .

 

99 – طویلتر کردن دوران گل دادن یک منطقه به مدت 8 روز معادل  است با مقدار زیادی اضافه محصول برای زنبور دار.

 

100 – زنبور برای اینکه کیسه عسلش را با شهد پر کند باید روی 100 الی 500 گل بنشیند و از شهد شان بمکد .
101 – یک ملکه خوب هنگامیکه مشغول فعالیت زیاد تخمگذاری است در هر 24 ساعت معادل 25 / 4 برابر وزن خودش غذا می خورد .

 

102 – وزن یک  کارگر معادل 125 / 0 گرم است بنا بر این وقتی بچه ای به وزن یک کیلو گرم گرفته اید ، در این بچه حدوداً 8000 زنبور عسل وجود دارد .

 

103 – یک جمعیت قوی که دارای 50000 کارگر باشد ، در صورت وجود گل کافی ، می تواند روزانه تا 3 کیلو عسل تولید کند .

 

104 – زمانی که گرمای هوا به 8 درجه و کمتر نزول و یا از 37 درجه بالاتر رود زنبور دیگر کار نمی کند . بهترین دما برای فعالیت زنبور عسل بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد بالای صفر است .

 

105 – یک جمعیت قوی در تابستان حدود 200 لیتر هوا در هر 24 ساعت مصرف می کند . و حال آنکه مصرف 24 ساعت آن در زمستان از 10 لیتر تجاوز نمی کند .

 

106 – یک ملکه خوب در تمام مدت زندگیش می تواند تا حدود 500 هزار عدد تخم بگذارد .

 

107 – هر زنبور نر در مدت زندگیش حدود 8 میلیون نطفه یا اسپرم ماتوزوئید تولید می نماید .

 

108 – زنبور عسل در دمای کمتر از 8 درجه بالای صفر قادر به پرواز نیست چون ماهیچه هائی که پرهایش را به حرکت در می آورند در گرمای مذکور فلج هستند .

 

109 – بررسیهای مقایسه ای نشان دادند که محصول باغهای میوه ای که داخلشان کندوهای زنبورعسل قار داده شده بود بیشتر و با کیفیت تر است.

 

110 – موم در 63 درجه و بره موم در 72 درجه سانتیگراد ذوب می گردد .

 

111 – هر زنبور قادر است در تمام مدت عمرش حدود 30 کیلومتر پرواز کند و جمعاً تا 25 / 1 گرم شهد روی گل ها را جمع آوری کند .

 

112 – مصرف عسل زنبور های نر خیلی زیاد است بطوری که هر 1000 زنبور نر ماهیانه بیش از 7 کیلو گرم عسل می خورند .

 

113 – تولید جهانی عسل حدود یک میلیون و دویست هزار تن است که بوسیله 5/6 میلیون نفر زنبور دار و 50 میلیون جمعیت زنبور عسل تولید می شوند .

 

114 – بزرگترین تولید کننده عسل جهان روسیه با 10 میلیون جمعیت  است . پس از آن آمریکا و چین قرار دارند که هر کدامشان صاحب 5 میلیون جمعیت زنبور عسل می باشند . بعد از آنها کشورهای برزیل ، ارژانتین ، مکزیک و استرالیا قرار دارند . البته این آمار ها در هر سال با نوساناتی همراه است .

 

115 – تعداد جمعیت های زنبور عسل ایران طبق آمار سال 1364 معادل یک میلیون و دویست هزار بوده که در انواع و اقسام کندو های بومی و یا جعبه ای نگهداری می شدند .

 

116 – مکزیک ،چین ، استرالیا و آرژانتین بزرگترین صادر کنندگان عسل در جهانند.

 

117 – بزرگترین وارد کننده عسل جهان آلمان است . بطوریکه 70 درصد کل واردات عسل جهان را به خود اختصاص داده است و بعدش هم با تفاوت زیاد ژاپن قرار دارد .

 

118 – بیشترین مصرف سالیانه عسل را کانادائیها دارند . هر کانادائی بطور متوسط سالیانه بیش از یک کیلو عسل می خورد . بعد از آن آلمانیها هستند که سالیانه هر آلمانی حدود یک کیلو عسل مصرف می کند .

 

119 – به محض اینکه گرمای هوای خارج کندو تا 8 درجه بالای صفر تنزل کرد زنبور های  داخل کندو فوراً به خوشه زمستانی می روند .

 

120 – در دوران بچه دهی ، 9 روز پس از تخمگذاری سر اولین ملکه بسته شده و جمعیت بچه می دهد .

 

121 – هنگام بچه دادن حدود 50 درصد جمعیت کندو را با ملکه ترک می کنند . سن این زنبور ها بین 2 تا 23 روز است . ولی سن بیشترین تعدادشان بین 9 تا 12 روز می باشد . این درست همان سنی است که زنبورها قدرت زیادی برای ترشح موم دارند . به همین دلیل همیشه بچه زنبورها استعداد زیادی برای ترشح موم و ساختن شان از خود نشان می دهند . البته در صورت لزوم زنبور ها قادر به انجام کارهای دیگری نیز هستند .

 

122 – پس از اینکه اولین تخم داخل سلول ملکه گذاشته شد ، زنبور ها جیره غذائی ملکه را کم نموده و به آن تنها مقدار کمی ژل رویآل می دهند . این کار باعث کاهش تخم گذاری ملکه و سبک تر شدن ون ملکه می گردد بطوری که بعد از 9 روز وزن ملکه نصف می شود . این کار به دلیل این است که  هنگام خروج بچه ملکه هم  توان پرواز داشته باشد .

 

123 – زنبور کارگر در حالت طبیعی در سن 6 روزگی اولین  پرواز جهت یابی را در اطراف سوراخ پرواز  کندویش انجام می دهد .

 

124 – در صورت غیر طبیعی بودن وضع و لزوم بیش از حد ، کارگران خواهند توانست حتی در اولین روز پس از تولدشان  نیز پرواز نمایند .

 

125 – مقدار عسلی که زنبوران یک بچه 3 کیلوئی در کیسه عسلشان حمل می کنند حدود 1 کیلو گرم می باشد .

 

126 – بهترین جمعیت برای زمستان گذرانی معمولاً قوی ترین جمعیت ها هستند که در بهار هم بیشترین محصول عسل را می دهند .

حتما بخوانید :  عسل در قرآن، روایات و تاریخ

 

127 – ملکه در تمام مدتی که تخم گذاری می کند منحصراً با ژل رویال تغذیه میگردد ولی زمستان که تخم گذاری ندارد غذایش مخلوتی از ژل رویال و عسل است .

 

128 – ارتفاع سوراخ پرواز در زمستان 7 میلی متر و در تابستان 20 میلیمتر است .

 

129 – برای تولید ملکه باید تا شعاع 4 تا 7 کیلومتر خالی از زنبور های دیگر و کندو های دیگر باشد . ولی در تولید ملکه به منظور بهتر کردن نژاد این شعاع باید به 10 کیلومتر ، بهتر 20 کیلومتر برسد جزایری که از کرانه بیش از 5 کیلومتر فاصله دارند برای این کار بهتر از همه اند .

 

130 – حداکثر طبیعی شعاع پرواز کارگر ها 4 کیلومتر ، ملکه باکره 5 کیلومتر و زنبور نر 16 کیلو متر می باشد . زنبور نر بطور خیلی استثنائی تا شعاع 65 کیلومتر ی کندویش نیز پرواز نموده است .

 

131 – مشکل ترین کار برای زنبور ها تولید و ترشح ژل رویال است که بیش از همه در بهار انجام می گیرد . به همین دلیل هم زنبور های بهاری که مجبور به انجام چنین کار مشکلی هستند عمر کوتاه تری نسبت به زنبور های زمستانی دارند .

 

132 – 75 در صد زهر زنبور عسل را مواد پروتئینی مختلف تشکیل می دهند. قسمت اعظم این مواد در بدن ما و یا سایر پستانداران تولید نمی شود .به همین دلیل هم بدن ما بعد از نیش خورد باد می کند . باد کردن بدن در برابر مواد پروتئینی نا آشنا است . با باد کردن بدن سعی می کند مانع از ورود شان بداخل خون گردد .

 

133 – زنبور نر حداکثر تا 3 ماه  هم می تواند زندگی کند . تنها در صورت بی ملکه بودن جمعیت زنبور های نر مدت بیشتری زنده می مانند .

 

134 – جمعیت زنبور عسل باید در بهار و تابستان زنبور نر داشته باشند . در اواخر تابستان و یا  حتی اوایل پائیز در بعضی از جمعیت ها هنوز تعداد محدودی از زنبور های نر می توانند زندگی کنند ولی همه جمعیت های سالم نیمه دوم پائیز و تمام زمستان را بدون زنبور نر بگزرانند .

 

135 – هرگاه در محلولی مقدار قندش کمتر از 4 درصد باشد زنبور عسل قادر به تشخیص شیرینی آن نیست و از نظرش بی مزه است . یعنی مزه ای هما نند  آب خواهد داشت . همین محلول در دهان انسان کمی شیرینی خواهد داشت . چون حش چشایی انسان از زنبور عسل بیشتر است .

 

136 – زنبور کارگر در سنین 15 تا 20 روز پس از تولید کیسه زهرش  بیشترین مقدار زهر را دارد . در این هنگام در آن حدود 3/5 میلی گرم زهر وجود دارد .

 

137 – برای اینکه گرده افشانی به نحو احسن انجام پذیرد باید بطور متوسط در هر باغ میوه 3 تا 4  کندو در هر هکتار شبدر 4 کندو ، در هر هکتار کلزا 8 کندو با جمعیت قوی گذاشت .

 

138 – بهترین گرما برای نگهداری عسل اتاقی است با گرمای 7 تا 12 درجه سانتیگراد .

 

139 – عسلک  بیشتر از منابع زیر تامین می گردد .

 

الف – از شیره گیاهی عده ای از گیاهان که وضع طبیعی جریان شیره اش بهم خورده و یا زخمی شده باشد .

ب – از خوشه غلاتی که بدلیل بیماری رویشان قارچ  MUTTER KRONS  جمع شده باشد .

ج – از مدفوعات بعضی از شپشکها  که معده هایشان قادر به جذب بعضی از قند ها نیستند .

 

140 – غلظت گاز کربونیک یا گاز زغال (CO2) در هوا فقط 3 0 / 0 درصد است ولی زنبور ها قادرند داخل کندویشان غلظتی تا حدود 15 درصد (500 برابر هوا) را نیز تحمل نمایند .

 

141  – از تمام زنبور های کارگر یک جمعیت آنهائیکه در اسفند ماه تولد می یابند بطور متوسط 35 روز زنده می مانند . متولیدن خرداد بطور متوسط 28 روز عمر می کنند .

 

142 – کارگرانی که حدود اوایل مرداد ماه تولد می یابند تقریباً حدود 88 درصدشان و آنهائیکی بین اول مرداد تا اول شهریور متولد می شوند حدود 70 درصدشان در جریان زمستان می میرند . متولیدن شهریور ماه به بعد در تمام زمستان تنها 10 درصدشان تلفات می دهند . بنار بر این باید همه عوامل را به کار انداخت تا ملکه در جریان شهریور ماه و بعد آن تعداد زیادتری تخم بگذارد . در این حالت صاحب جمعیت هائی بسیار قوی خواهیم شد . که در زمستان در مقابل بیماری ها مقاوم بوده و در بهار آینده نیز محصول عسل خوبی خواهند آورد .

 

143 – بطور استثنائی کارگرانی دیده شده که در مهر ماه متولد شده و تا 304 روز زندگی کرده اند.

 

144 – اولین اثر زنبور عسل که در ایران کشف گردیده دشنه ایست که در لرستان پیدا و روی دسته  اش شکل چند زنبور کنده شده است . این دشنه متعل به حدود 1200 سال پیش از میلاد بوده و در موزه شه9ر بروکسل پایتخت بلژیک نگهداری می گردد .

 

145 – طبق مدارک و شواهد موجود بطور خیلی استثنائی ملکه تا 8 سال هم زندگی می کند ، ولی مدت زندگی آنها را بطور متوسط 3 سال حساب می کنند . عمر مفید و اقتصادی ملکه تنها 2 سال است . من تنها یکبار ملکه ای  داشته ام که 6 سال زندگی کرده . عمر سایر ملکه هایم کمتر بوده است .

 

146 – برای تهیه یک کیلو  عسل زنبور باید شهد 20 میلیون گل شبدر را جمع و به کندو حمل کند .

–         در این فعالیت 17 میلیون گل شبدر بارور شده و بذر می دهد .

–         یک کیلو بذر شبدر از 560 هزار عدد بذر تشکیل می گردد .

–         بنا بر این زنبور هنگام تهیه 1 کیلو عسل بیش از 30 کیلو بذر تولید می نماید.

–         هر هکتار مزرعه شبدر هنگام بذر پاشی به 20 کیلو بذر احتیاج دارد .

–         بدین طریق زنبور وقتیکه 1 کیلو عسل به کندو می آورد بذر لازم جهت بذر پاشی در یک و نیم هکتار را نا خودآگاه تولید می نماید .

حتما بخوانید :  چرا خوردن عسل با خربزه مضر است ؟

147 – پس از پایان جفتگیری حدود 5 میلیون اسپرماتوزوئید (نطفه) داخل کیسه ذخیره ملکه یا Spermathica  جای گرفته و تا 3 سال داخل آن زنده می مانند .

 

148 – عسل ماده ای است با 4 PH   بشدت اسیدی . بنا بر این باید از نگهداری آن در ظروف فلزی خود داری نمود . چون بعد از مدتی فلز دچار خوردگی شده و عسل هم خراب می شود .

 

149 – عسل به کمک دیاستاز های موجود در خود چربی های اطراف قلب را آب می کند . به همین دلیل مصرف عسل طبیعی به سالخوردگان و بیماران قلبی توصیه می گردد.

 

150 – هر 100 گرم عسل 330 کیلو کالری انرژی تولید می نماید.

 

151 – زنبور نر 12 روز بعد از تولد به سن بلوغ رسیده و قادر به جفتگیری است . و بعد از جفتگیری به علت انقباضات شدید ماهیچه ای  میمیرد . زنبور کارگر با وجود اینکه مثل ملکه ماده است ، ولی هرگز جفتگیری نمی کند چون قادر به جفتگیری نیست .

 

152 – وقتی که سلول پر از عسل شد زنبور رویش را به وسیله ی سرپوشی که موم خالص غیر قابل نفوذ هواست می پوشاند تا خراب نشود تا  در زمستان بتواند از آن استفاده کند . سر پوش مومی را که با آن سلول های لارو ها را می پوشاند بر عکس سرپوش عسل ،  قابل نفوذ در هوا می باشد . زیرا لاروها برای زنده ماندن به هوا ی تنفس محتاجند . برای قابل نفوذ کردن آن زنبور ها مقداری گرده گل را با موم مخلوط می نمایند .

 

153 – مقدار تخمی که ملکه در کندو  می گذارد علاوه بر نژاد و سن ملکه  به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله :

 

الف – قدرت جمعیت : اگر بهترین ملکه را به کندوی ضعیف بدهیم چون این کندو قدرت تامین غذای ملکه و تیمار نوزادان را ندارد . بطبع میزان تخمگذاری ملکه پایین می آید .

 

ب – میزان شهد و گرده در طبیعت : هر چه شهد و گرده  وارد شده به کندو بیشتر باشد زنبور ها توان تیمار و نوزادان را بیشتر دارند و به همین دلیل به ملکه غذا بیشتر می دهند تا تخمگذاریش را بیشترکرده و سلول های بیشتری را در کندو برای تخمگذاریش آماده می کنند .

 

ج – دما : در دما های پایین و بالا تخم گذاری ملکه کاهش می یابد چون اگر هوا سرد باشد زنبور ها مجبور به سوزاندن عسل بیشتری برای گرم کردن نوزادان دارند و یا اگر گرمای هوا زیاد تر باشد کارگران مجبور به آوردن آب بیشتر برای خنک کردن کندو دارند و از کار های دیگرشان (آوردن شهد و تیمار نوزادان) باز می مانند به همین دلیل میزان تخم گذاری ملکه کاهش می یابد .

 

د –  فضا برای تخم گذاری در کندو :اگر در کندو سلول کافی برای تخم گذاری ملکه وجود نداشته باشد زنبور ها یا باید به موم بافی دست بزنند و یا غذای ملکه را کم کرده تا تخم کمتر بگذارد . که در هر دو صورت تخم گذاری ملکه کاهش می یابد .

 

هـ – زمان بچه دادن : هنگامی که در کندو شاخون وجود دارد و کندو قصد بچه دادن داشته باشد زنبور ها غذای ملکه را کم کرده تا تخم کمتری بگذارد به همین دلیل تخم دان های ملکه کوچک شده و برای پرواز ، ملکه آماده می شود .

 

154 – هر گاه زنبور عسلی صورت شما را نیش زد و نگران باد کردن بیش از حد صورت هستید برای جلوگیری از این باد کردن اجازه بدهید یک یا دو زنبور دیگر دست یا پای شمار را نیش بزند در این صورت صورت شما کمتر ورم می کند .

 

155 –  برای مبارزه با سار که یکی از دشمنان اصلی زنبور عسل می باشد می توان از باز ، شاهین ، عقاب رام شده دست آموز در محدوده زنبورستان استفاده کرد . وجود این پرنده شکاری سارها را تا کیلومتر ها دورتر فراری می دهد و مشکلات درگیری با محیط زیست بابت کشتن سارها هم به وجود نمی آید .

 

156 – در تغذیه زنبور ها می توان از خرمای رسیده سر درخت مانند خرمای مضافتی هم استفاده کرد .زیرا خرما هم قند بالایی دارد و هم مواد معدنی ، پروتئین و ویتامین های زیادی دارد و هم زنبور عسل آن را با اشتها مصرف می کند . استفاده از خرما گاه تا حد زیادی جبران کمبود گرده در طبیعت را می کنند به مانند کیک گرده .

 

158 – زنبور عسل به طور ذاتی تمایل دارد در جاهای بلند خانه درست کند . اگر ما هم کندو را به ارتفاع ببریم در راندمان تولید تاثیر زیادی دارد و از دیگر خوبی های این کار عدم راه یابی ساده مورچه ها به کندو و کاهش رطوبت گیری از کف زمین و عدم بازگشت زنبور های مریض که قادر به پرواز نیستند به داخل کندو است .

 

159 – برای موم دوزی بهتر است با استفاده از برق 12 ولت ( باطری ، ترانس ) به مدت 3 ثانیه سیم های قاب را گرم کنیم تا به راحتی به موم بچسبند .
160 –   برای صرفه جویی در مصرف موم می توان از ساخت برگ مومی آج دار از نوعی پلاستیک استفاده کرد . بصورتی که  لایه ای از موم روی این پلاستیک اسپری شده باشد . از محاسن این روش این است که در دمای بالا مانند موم ریزش نمی کند و یا در استراکتور دچار پارگی نمی شود و کرم موم خوار به این پلاستیک آسیب نمی زند .

 

شرکت پرورش زنبورعسل یگانه زاگرس

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شدبخش های مورد نیاز علامت گذاری شده است *

*